Visszahívás kérése
Tisztelt Ügyfelünk!

Amennyiben szeretne részletes tájékoztatást kérni az ingatlanról, esetleg szeretné megtekinteni, kérjük, adja meg nevét, telefonszámát és email címét, hogy kollégáink megkeressék a részletekkel. Tisztelettel, Recovery Zrt.

Társasházi lakás (Szeged, Szent Mihály 9. - 2819/A/6)
6721 Szeged, Szent Mihály 9.

Ár
30 522 250 Ft

Telekméret
111 m2

Helyrajzi szám
2819/A/6

Szobák száma
3

Típusa
Tégla

Fűtés
Gázcirkó

Komfort
Összkomfort

Tetőtér
Nem

Emelet
Magasföldszint

Lift
Van

Erkély
Nincs

Energiatanúsítvány
Legalább E

Fürdőszoba és WC
Külön és egyben is

Ingatlan méret
111 m2

Leírás

Az eladásra kínált ingatlan, egy társasházi lakás Szeged belvárosában a Tisza Lajos körúttól 200m-re a Szent Mihály tér sarkán. A társasház maga  egy szecessziós stílusban épült és felújított lakóingatlan, mely a földszinten/szuterén szinten 3db üzlethelyiséggel rendelkezik, míg felette 10 db lakás található. Az épület homlokzati kialakítását tekintve a magyaros szecesszió stílus képviselője, finom, szűrhímzéseket felelevenítő díszítéssel a homlokzatán. A műemléket Hajós Tibor építész irodája újította fel a 2000-es évek végén. Újraalkották a korábban elpusztult lépcsőház kovácsoltvas korlátait, rekonstruálták az eredeti, karakterisztikus íves nyílászárókat, a Zsolnay majolika részleteket valamint egy új lift is beépítésre került. 
Az eladásra kínált lakás az épület magasföldszintjén található, nappali + 2 hálószobás, alapterülete 110,99 m2. Közös költség összege: kb. 12 000 Ft/hó

 

A Móricz-ház valamint a ’Vörös szalon’ története

 


Új építészeti stílus ejti rabul Budapestet a századfordulón: a szecesszió. Úgynevezett bécsi és magyaros irányvonala közül kizárólag az utóbbi terjed el az Alföldön, legkiemelkedőbb alkotásai pedig Kecskeméttel, Szabadkával egyetemben Szegeden születnek.
 A Dél-Alföld legnagyobb városa akkoriban még egészen más képet mutatott mintegy 600 beépítetlen telekkel. 1910 után viszont hatalmas építési hullám kezdődik, és olyan műemlékek születnek, mint a Sajtóház többépületes csoportja, Magyar Ede Reöck palotája, Református bérháza és a szóban forgó épületünk: a valószínű (de nem bizonyítottan) Móricz József postai tisztviselő által megrendelt bérház is.
Tervezője Raichle J. Ferenc volt (1869-1960), aki pályafutását Szabadkán kezdte és ott is valósult meg országszerte ismert alkotása, saját bérpalotája. Formanyelvét egyértelműen a fővárosban alkotó Lechner Ödön-féle (Iparművészeti Múzeum, Postatakarékpénztár) magyaros szecesszió jellemzi, és ennek a stílusnak élvonalbeli építészévé is lép elő homlokzatainak jellegzetes népi motívumaival, majolika kerámiadíszítéseivel. Később Szegeden is évekig dolgozik nem egy jelentős architektúrán, köztük a Tisza Lajos krt. és Szeged egyik legismertebb házát, a Gróf-palotát tervezve a városnak.
 
 A szóban forgó lakásban fennmaradt annyi falfreskó-maradvány, hogy reprodukálni tudták annak teljes belső kifestését. Ez az enteriőr azért nagyon izgalmas, mert eredeti, szecessziós lakásdíszítést csak egyet ismerünk az országban ezen kívül, más esetben pedig már többször átfestett, teljesen átretusált példákkal találkozunk csupán. Ez a példa ily módon különösen értékes, ráadásul eddig úgy tűnik unikális. A restaurátor ugyanis nem talált analógiát, amivel összehasonlítva könnyebben kiegészíthette volna a maradványokat.

Kapcsolat

Györe József
Ingatlangazdálkodási Manager
Iroda: +36 1 423 1154
Mobil: +36 30 867 5364
Email1: gyore.jozsef@cib.hu
Email2: ajanlatok_lako@cib.hu